Eramet Arjantin’de yeni lityum çıkarma yöntemine öncülük ediyor
Daha verimli ve çevre dostu lityum üretimi arayışında olan Fransız madencilik şirketi Eramet, Arjantin’deki Salar Centenario tuz düzlüklerinde doğrudan lityum çıkarma (DLE) olarak bilinen yenilikçi bir tekniği deniyor. Geleneksel yöntemlere göre daha temiz, daha hızlı ve daha az su yoğun olması beklenen bu yeni süreç, dünya çapındaki rakipleri tarafından yakından takip ediliyor.
DLE teknolojisi, lityum karbonat elde etmek için bir yıla kadar sürebilen geniş buharlaştırma havuzlarına ihtiyaç duymadan lityum çıkarılmasına olanak tanıyor. Bunun yerine Eramet’in yöntemi, oda sıcaklığında tuzlu sudan lityumu emen ve süreci önemli ölçüde hızlandıran özel olarak tasarlanmış bir malzeme kullanıyor. Şirket sadece bir haftada bir ton lityum karbonat üretmeyi öngörüyor ki bu da bir yıl süren geleneksel buharlaştırma yöntemlerinin tam tersi.
Eramet’in Çinli nikel ve çelik devi Tsingshan ile ortaklaşa yürüttüğü 870 milyon dolarlık iddialı proje, Arjantin’in küresel lityum pazarındaki konumunu güçlendirecek. Ülke şu anda dünyanın en büyük dördüncü lityum üreticisi konumunda.
Kasım ayında üretilmesi planlanan ilk ton lityum karbonat ve 2025 ortasına kadar yıllık 24.000 metrik tona çıkma planları ile Arjantin’in üretiminin iki katına çıkması ve on yılın sonunda Latin Amerika’nın lider üreticisi olarak Şili’yi geçmesi bekleniyor.
DLE’nin potansiyel faydalarına rağmen, Eramet’in Centenario tesisinin tam ölçekli işletimi için kesin zamanlama belirsizliğini koruyor. CEO Christel Bories bu konudaki karmaşıklığı kabul ederek şunları söyledi: “Buradaki zorluk her zaman nominal kapasiteye ulaşabilecek miyiz ve ne zaman ulaşacağız?”
Şirket aynı zamanda çevresel etkiyi en aza indirmeye odaklanmış durumda ve kullanılan suyun %60’ını geri dönüştürmeyi ve sonunda bu oranı %80’e çıkarmayı planlıyor. Bu, özellikle kurak bölgelerde birçok DLE yönteminin gerektirdiği önemli su kullanımına ilişkin endişelere yanıt niteliğindedir.
Ayrıca Eramet, su ve kimyasal kullanımında daha fazla azalma vaat eden 800 milyon dolar değerinde planlanan ikinci bir tesis de dahil olmak üzere operasyonları için Sorumlu Madencilik Güvencesi Girişimi’nin katı standartları altında sertifikalandırmayı hedeflemektedir.
Eramet, boru hattı vanalarının, bilgisayarların, sensörlerin ve sıcaklık kontrollerinin doğru çalıştığından emin olmayı içeren devreye alma aşamasına hazırlanırken, sektör de bu süreci yakından izliyor.
Bazı çevreciler ve yerli topluluk aktivistleri, el değmemiş tuz düzlükleri üzerindeki potansiyel etkiye ilişkin endişelerini dile getirirken, projeye karşı çıkanlar da yok değil. Bununla birlikte Eramet, mevcut lityum fiyatları ton başına nakit maliyetlerinin iki katından fazla olduğu için uygun maliyetli üretimlerine güvenerek Çin ve Asya’daki alıcıları hedefleme planlarıyla ilerliyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.