QNB Finansbank’ın sürdürülebilirlik notu üç basamak yükseldi
Başak Işık GÖKÇAM
QNB Finansbank, CDP Liderlik Kategorisi’nde 3 sıra birden yükseldi. Başarının banka için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu belirten QNB Finansbank Sürdürülebilirlik Komitesi Lideri Yeliz Ataay Arıkök, “Aldığımız bu not, QNB Finansbank olarak iklim değişikliğine uyum konusunda çalışmalarımızda önem verdiğimizin bir göstergesidir. iş yapış şekli ve hedefleri ile gerekli bilgileri zamanında ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmayı taahhüt ederiz. ” dedim.
İklim, yönetim kurulunun ana gündemine meydan okuyor
Arıkök, bankadaki tüm grupların koordineli çalışmasının yanı sıra, sürdürülebilirliğin kurum içinde özümsenmesi, üst yönetimden başlayarak değerli adımlar atılması ve sürdürülebilir bankacılığı iş uygulamalarının merkezine koymasının kilit rol oynadığını belirtti. 2022 CDP İklim Değişikliği derecelendirmesini Liderlik Kategorisine yükseltmek. Yönetim kurulu seviyesinden başlayarak ele alınır ve tüm çalışanlar tarafından benimsenir.”
Elektrik tüketiminin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasına yönelik ilk adımın 2020 yılında atıldığının bilgisini veren Arıkök, 2021 yılında sürdürülebilirlik sözleşmeli sendikasyon kredilerinde elektrik tüketimlerinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlama taahhüdü verebilecek noktaya geldiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti: Önemli bir paya sahip olan kapsam 2 emisyonlarının da sıfırlanmasını sağladık” dedi.
“Bini aşkın çocuğa ulaşacağız”
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) iş birliğinde Küçük Eller Büyük Hayaller platformu çatısı altında sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği ile mücadelede çocuklarla birlikte yürütülen “İklim Koruyucular Yetiştiriyor” Projesi’nin Haziran ayında hayata geçirildiğini sözlerine ekleyen 2022 Arıkök, “Geçen yıl Mardin’de lanse edildi. Pilot olarak uygulanan proje kapsamında 13 ilde 500’den fazla çocuğa eğitim verildi. 70 gönüllü eğitmenden 10’u gönüllü finansörümüzdü. Proje ile önümüzdeki yıllarda binden fazla çocuğa ulaşılması hedefleniyor” dedi.
Kömüre dayalı işletmelere kredi yok
Sürdürülemez projelere kredi vermeme kararlarını geçen yıl resmen açıkladıklarını belirten Arıkök, şöyle devam etti: “QNB Finansbank olarak bundan sonra kömüre ve kömüre dayalı işletmelere kredi vermeme kararlıyız. QNB Finansbank olarak topluma ve çevreye önemli ölçüde zarar verdiği açıkça kanıtlanan hiçbir finansman faaliyetinde yer almamayı ilke edindik. Buna paralel olarak 2015 yılından bu yana yeni kömür yatırım projelerini finanse etmiyoruz ve yurt dışından temin ettiğimiz borçlanma programlarında verdiğimiz taahhütlerle bu konudaki kararlılığımızı uluslararası ölçekte ortaya koyuyoruz.”
Amaç, sürdürülebilirlik bilincini tüm ülkeye yaymaktır.
İklim değişikliği, toplumsal cinsiyet eşitliği, finansal sağlık ve erişim, sürdürülebilir bankacılık ve dijitalleşme gibi Birleşmiş Milletler tarafından izlenen alanlarda yürütülen projelerin detaylarını kamuoyuna açıklamayı hedeflediklerini belirten Arıkök, 2023 hedeflerini QNB Finansbank olarak sıraladı. ürün ve hizmetlerimizi artırmak, tüm müşterilerimiz için dijital dönüşümün öncüsü olmaya devam etmek ve kurumsal müşterilerimizin dijitalleşmeyi iş uygulamalarına entegre etmelerini sağlamak, operasyonel faaliyetlerimizin çevresel performansını artırmak, tüm yetenek geliştirme ve yönetimi kapsamında “Finans” olarak tanımladığımız çalışanlarımız, mesleki seyahatlerinde. Girişimcilik ekosisteminin bir parçası olmak, girişimcilik ekosistemine katkımızı artırmaya devam etmek ve sürdürülebilirlik bilincini ülkemizin her yerinde topluma yayacak projelerimizi çeşitlendirmek. nehir.”