Teknoloji sektörü 2024’ün ilk yarısında dünya piyasalarını hareketlendirdi
Küresel piyasalar 2024’ün ilk yarısında dinamik bir dönem yaşadı ve teknoloji sektörü bu döneme damgasını vurdu. NASDAQ:NVDA (NASDAQ:NVDA)’daki teknoloji devi Nvidia’nın da aralarında bulunduğu Muhteşem 7’linin piyasa değeri toplu olarak 3,6 trilyon dolar daha arttı. Nvidia’nın kendisi %150’lik şaşırtıcı bir artış göstererek teknoloji sektörünün genel %30’luk sıçramasına önemli ölçüde katkıda bulundu. Bu büyüme, Ocak ayından bu yana %11 oranında yükselen MSCI’nın 47 ülkeli dünya hisse senetleri endeksinden daha iyi performans gösterdi.
IBOSS Asset Management’ın baş yatırım yetkilisi Chris Metcalfe, “S&P’nin bu yılki getirilerinin yüzde otuzu tek başına Nvidia’dan geldi” diyerek Nvidia’nın etkisini vurguladı ve dünyanın en pahalı piyasasındaki en pahalı hisse senedi olma statüsünü vurguladı.
Yaygın faiz indirimi tahminlerine rağmen, yalnızca birkaç Avrupa ülkesi ve gelişmekte olan piyasalar indirim gördü ve ABD henüz bunu takip etmedi. Bu durum, gösterge tahvillerden oluşan bir sepet tutanların %1,5 oranında zarar etmesine yol açtı. Candriam’da çoklu varlık başkanı olan Nadege Dufosse, ABD’de beklenen yedi faiz indiriminden sadece bir ya da iki faiz indirimine geçiş beklentilerini piyasa performansını etkileyen önemli bir faktör olarak açıkladı.
Yen’in dolar karşısında 38 yılın en düşük seviyesine ulaşması ve Fransız tahvil riskinin Euro krizinden bu yana görülmemiş seviyelere yükselmesiyle siyasi gelişmeler de manşetlere taşındı. İkinci gelişme, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aşırı sağcıların seçim yenilgisinin ardından Pazar günü erken parlamento seçimi çağrısında bulunmasının ardından geldi. Buna karşılık, İngiltere’de 4 Temmuz’da yapılacak genel seçimlerin, önde gelen iki adayın da merkezci olarak görülmesi nedeniyle piyasalarda önemli bir dalgalanmaya neden olması beklenmiyor.
Emtia sektöründe kakao, kıtlık nedeniyle fiyatını neredeyse iki katına çıkararak şimdiye kadarki en büyük ikinci yıllık artışını kaydetti. Altın geçen ay ons başına 2.450 doların biraz altında rekor bir seviyeye ulaşırken, petrol %12 oranında değer kazandı. Bitcoin, ABD’nin bitcoin borsa yatırım fonlarını onaylamasının ardından 70.000 $’ı aştı.
Capital One’ın Discover Financial’ı satın alması ve NASDAQ:SNPS’deki Synopsys’in NASDAQ:ANSS’deki rakibi Ansys’i satın alması gibi önemli işlemlerle küresel birleşme ve satın alma (M&A) sahnesinde geçen yıla kıyasla %5’lik bir artış görüldü. Ancak, BHP’nin JO:AGLJ’deki Anglo American için yaptığı 49 milyar dolarlık teklifin başarısız olması, birleşme ve satın alma faaliyetlerinde daha da büyük bir artışı engelledi.
Başkan Javier Milei’nin liderliğinde Ekvator tahvillerinin %46, Arjantin tahvillerinin ise %32 değer kazanmasıyla gelişmekte olan piyasalar direnç gösterdi. Aberdeen’de gelişmekte olan piyasalar konusunda uzman olan Kevin Daly, Zambiya, Gana ve Sri Lanka gibi borç batağındaki ülkelerin borçlarını yeniden yapılandırma süreçlerinin sonuna yaklaşırken tahvil rallilerine tanık olmalarını “sıkıntıdan etkileme” hareketi olarak adlandırdı.
Bu kazanımlara rağmen gelişmekte olan piyasalarda zorluklar devam ediyor. Çin’de emlak hisseleri üst üste dokuzuncu çeyrekte de gerilerken Nijerya, Mısır ve Meksika’da para birimleri önemli değer kayıplarıyla karşı karşıya kaldı ve Meksika pesosu ülkenin siyasi gidişatına ilişkin endişeler nedeniyle bu ay yaklaşık %8 değer kaybetti.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.